Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Nazír" - 287. Arvisura részlet

2012.12.28

Nazir 

 

"Pelsőc nem akart az uruki-mani keresztény-egyháztól elszakadni, hanem Pásztó székhellyel püspökséget alapított. Szalán Tardos térségében telepítette le a Szombat­vásárhelyről elmenekült uruki-mani püspököt. Ezen két püspökség között eltérések mutatkoztak. Pásztó ragaszkodott a Nazir születésének évszámaihoz, mivel a nyugati kereszténység is ezt használta. Tardos viszont kiállt a mellett, hogy az ősi hegyi-ün­nepélyeken megtartott Tűzszerzési ünnepeket" használják, mert ennek az évmegha­tározása 1 évvel eltér a nyugatiakétól, ugyanis az ordoszi csillagászok kiszámították, hogy a csillagok állása szerint bölénytor- és báránytor határán kellett megszületnie a Messiásnak. Vallásuk azt tartotta, hogy a napkeleti bölcsek társaságában a születés ekkor történt meg. Viszont a pápaság ezen születési időt az Istenfiak ünnepére helyez­te (december 25.), hogy a római rabszolgák minél kevesebbet ünnepelhessenek.

Így Pásztón a medvetor havában, míg Tardoson bölénytor havában tartották meg a Karácsonyi Jézus születését, de Tardosé volt az igaz.

Végül úgy döntöttek, hogy Medvetor havában megtartják a Tűzszerzés szerinti Istenfiak ünnepét", míg bölény és báránytor határán a Messiás születésének gyakran változó idejét. De a pásztor népekkel még a pápák szeszélye sem bánt el, mert ha egy­ pár hetes eltéréssel jelölték ki a Húsvét-bárány ünnepét, hát többet ünnepeltek. A valóságban Jézus Krisztusnak a csillagok járása szerint 33 éves korában kellett meghalnia."

287. Arvisura részlet