Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kátavári meléső kút

2009.03.13

 

     „Gyertek   Gyermekeim! -  szólt a  fehérszakállú  Konda apó,  aki  híres sámán volt és az ifjú párt a ház szentélyébe vezette.
     - Megáldalak benneteket a Földanya, Tűzanya és Életanya nevében, mert a Tóre­mek parancsára, akik szívből szeretik egymást, azokat földi hatalom nem választhat­ja széjjel. A szerelem-szeretet égi eredetű, amely a szívünkből fakad és örökké tart. Ezért Joli-Tórem felhívása nyomán felkérlek Benneteket, gondoljátok meg, amikor Örök-Hűséget esküdtök az Égi-Anyák előtt, mert csak a sír választ el majd Bennete­ket. A gazdagság csak mulandó és sokszor súlyos terhet jelent, míg a szerelem, majd pedig a szívből jövő szeretet örökké él a lelkünkben. Ezért válaszolj Csim-Pam vitéz, hogy az Élet-harcaiban melléd álló leánykát szereted-e? Apját-anyját és az őseit, amelynek véréből származik, szereted-e?
     - Szeretem! Az Égi-anyák a legjobban tudják, hogy szívemben az Örök-hűség csi­lingel. Az ő apja az én apám, az ő anyja az édesanyám, az ősei az én őseim. Esküszöm, hogy mátkámat soha el nem hagyom, hogy az ősök tisztelete örökké éltessen bennün­ket! Szüleit pedig az én elhalt szüleim helyett is tisztelni fogom! Fogadom, hogy a feleségemet soha el nem hagyom és örökké szeretem!
     - Esküvésedet az Égi-anyák nevében a törzsszövetség tagjai elfogadják, örök érvé­nyűnek ismerik el és most ősi szokás szerint felszólítlak Piroska, hogy vállalod-e a házasélet fele terhét, az élet minden területén való sírig tartó hűséget, amelyet az Égi­ek figyelemmel kísérnek. Ezért mondd meg az Égi-anyák előtt, hogy a melléd álló Csim-Pam vitézt szereted-e?
     - Szeretem! Az idők végtelenségéig hű maradok az eskümhöz. Vállalom az ősök tiszteletében, hogy a szívemből fakadö vérüket az ő tiszteletükre nevelem. Magamra veszem ezen új család minden terhének a felét, mert az Örök-szerelemből új életek fakadnak! Ennek az esküvésnek emlékére kérem az Égi-anyák áldását!
     - Ekkor Piros­ka a háztűznézőben készített ételt az Égi-anyák legszentebb zugában elhelyezett szob­rocskákhoz vitte és a közösen készített étellel az ősanyákat megkínálta. Utána a ná­szon megjelenő asszonyok Piroskát a törzs asszonyává avatták. Olyan lakodalmat csaptak, hogy boldogan csilingelt a tajga örömében. A törzsi székhely népe boldogan ünnepelte az ifjú párt, egész nap hordták ajándékukat. 
     Amikor eljött az este, kinyílottak a lakodalmas ház ajtói. Csillogó ruhás lányok se­regestől jöttek és finomabbnál-finomabb ételekkel, süteményekkel és zamatos mézes sörrel, részegítő ízes kumisszal kedveskedtek a vendégeknek.”