Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Uvacsán fősámán" - 142. Arvisura részlet

2013.06.04

" Uvacsán az öt évenként induló sámánképzésen az eredeti rovás alapján oktatta a 24 Hun Törzsszövetség 24 törzsének 2330 medvetor éves történetét. Még a sártenger vi­dékéről jött Maja-féle agaba rokonok is szívesen hallgatták Uvacsán bölcsességét.

 Nagy tette volt Uvacsánnak, hogy a 24 hun törzsnek a kereskedelmét átszervezte, amelyben igen előkelő helyet foglaltak el az úz hajókkal szállított áruk. Prémekkel és selymekkel az akkor ismert világot elárasztotta. A 24 Hun Törzsszövetségnek minden szálláshelyén voltak lóállásaik, amelynek figyelő magas tornyaikban aludtak a kalmá­rok és a figyelő őrségek.

Az Öregek Tanácsa által a 2340. medvetoros évben meghirdetett sámán előzködé­sen egy Riga nevű, lett származású ifjú volt az első. A fősámán legkisebb lányát, a víg kedélyű Tardonát vette feleségül. Amint Riga első fia megszületett, Uvacsán kívánsá­gára egy rénszarvas csorda jött az agg fősámánért. A tartós hó leesése után erős, igen díszes szánokon Udege apó szálláshelyére, Turára költözött és százéves korában halt meg, amikor az utolsó nagy medvetorán elaludt.

Hosszú életének titkát az utódai és főként a sámánok keresték. Halálának 30. évé­ben felbontották a rovás-rejtekét, amelyben tudomásukra hozta, hogy az Arvisurák­nak vannak olyan jó gyógyító füvei és életkedvet adó szerei, amelyek minden szót becsülő embernek biztosítják a hosszú életkort. Ezeket a gyógyító szereket Agaba megfigyeléseitől kezdve mind felsorolta és tett el belőle. Másik igen fontos törvénye volt az ősök tisztelete azáltal, hogy minden új települést a fősámán lát el névvel, a 141. Arvisurának a személynevei alapján. Minden sámán, amikor elvégezte a sámánkép­zést, a nevét saját elgondolása szerint megváltoztathatta, de csak az ARVISURA ne­vek közül választhatott.

Bár Uvacsánt nagy csapások és gondok érték, mégis józan életmódjával okosan tu­dott gazdálkodni az élet-erejével, mivel Kaltes-asszony parancsait mindig betartotta és így a Élet-Anya igen hosszú élettel ajándékozta meg.

Élete utolsó percéig tiltakozott az ellen, hogy az úz nép kisebb törzsekre szétforgá­csolódjon. Így tiltakozott a magúz, ogúz és tungúz csúfnevek ellen is, de maga is el­ismerte, hogy valóban így ismerik a törzsét, amely a homoktenger-büntetés folytán tovább forgácsolódott: madzsu, nanajúz, evenki és goldúz törzsecskékre. Más törzsek­kel is erősen keveredtek.

Uvacsán fősámánt Turán temették el, egy közeli forrás mellett, hogy a teste Joli-­Tórem vérével találkozhasson! "

                                                                  142. Arvisura részlet